Sprawdź naszą politykę prywatności

O FIRMIE

Jesteśmy dynamicznie rozwijającym się zespołem profesjonalistów, posiadających pasję i doświadczenie w tym, co robią. Dbamy o to, aby stale się rozwijać i podnosić nasze standardy, dzięki czemu jesteśmy w stanie zaoferować usługi na naprawdę wysokim poziomie. 

MENU

ADRES

14-200 Iława
ul. Gdańska 10/8

tel. 737 189 632

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Copyright 2017 | Created with WebWave

hullo wycieczki szkolne, kolonie, zielone szkoły, poznaj polskę
hullo
domeritum

Zdrowe przekąski dla dziecka

 

Bez tuczących, tłustych, słonych i słodkich składników!

 

 

1. Smoothie z owocami

 

Coś słodkiego i pysznego, do czego nie używasz cukru. Wystarczy, że zmiksujesz owoce z mlekiem. Gdyby nie były zbyt słodkie zawsze możesz dodać trochę miodu.

 

 

 

2. Frytki z batatów

 

Dzieci zazwyczaj uwielbiają frytki, a te niestety są wypełnione tłuszczem i pustymi kaloriami. Świetną alternatywą dla nich są domowej roboty frytki ze słodkich ziemniaków. Poza tym, że mają sporo witaminy A i C są też o wiele mniej tuczące od tych tradycyjnych. Wystarczy, że pokroisz bataty, skropisz oliwą z oliwek, posypiesz słodką papryką i wrzucisz do piekarnika na ok. 30 minut.

 

 

 

3. Batoniki owsiane

 

Każdy wie, że dzieciaki uwielbiają ciastka, batoniki i inne słodkości, niestety zazwyczaj nie są one zdrowe i mają zdecydowanie za dużo cukru. Jednak jeśli poświęcimy trochę czasu i zdecydujemy się na zrobienie ich w domu okaże się, że przygotowaliśmy dla dziecka bardzo smaczną i do tego zdrową przekąskę zastępującą ulubione słodycze. Do płatków owsianych dodaj orzechy, suszone owoce, pestki dyni lub słonecznika, trochę miodu, zmieszaj i wrzuć do piekarnika.

 

 

 

4. Chipsy

 

Nie kojarzą się ze zdrowiem chyba że są…. z jarmużu! Mają witaminę A i C, wapń oraz antyoksydanty, a ponadto są zielone co z pewnością zadziwi Twoje dziecko. Umyj świeże liści jarmużu, podziel na kawałki, skrop oliwą i posyp przyprawami. 15-20 min w piekarniku i masz świetną, zdrową i chrupiącą przekąskę.

 

 

 

5. Pizza

 

Jest zdrowa i nie jest ciężkostrawna pod warunkiem, że jest z kalafiora. W smaku obłędna! Najlepszy przepis na taką pizzę znajdziesz tutaj https://www.olgasmile.com/pizza-z-kalafiora.html

 

 

 

6. Frytki z cukinii

 

Kolejna propozycja na uwielbiane przez dzieci frytki, tym razem z cukinii. Cukinię pokrój w paski, panieruj w jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem i otrębami owsianymi. Włóż na kilkanaście minut do piekarnika. To wszystko!

 

 

 

7. Muffiny ze szpinakiem

 

Wyglądają i smakują baaaardzo dobrze. Z pewnością spodobają się Twojemu dziecku i przekonają je do szpinaku. Przepis jest prosty i różni się od klasycznego tylko tym, że do ciasta dodaje się drobno posiekany szpinak. Żeby były smaczniejsze można do nich dodać świeże zioła lub ser feta.

 

 

 

8. Pieczona ciecierzyca

 

Jeśli Twoje dziecko lubi chipsy to może okazać się idealną przekąską – smaczną, a do tego zdrową. Cieciorka jest bowiem świetnym źródłem błonnika oraz białka. Wystarczy że kupisz ciecierzycę w puszce, odsączysz z zalewy, wysuszysz papierowym ręcznikiem, położysz równomiernie na blasze do pieczenia i włożysz do piekarnika na ok 50 – 60 minut. Gorącą skrop oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Cieciorkę w ten sposób można podawać również w wersji na słodko – z miodem.

 

 

 

9. Chipsy jabłkowe

 

Kolejna alternatywa dla tej niezdrowej przekąski. Do przygotowania chipsów z jabłek potrzebujesz, oprócz oczywiście jabłek, jedynie odrobiny miodu i piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na patelni podgrzej miód, jabłka pokrój w cienkie plasterki, ułóż na ruszcie w piekarniku i z jednej strony posmaruj miodem. Piecz przez 15 min, po tym czasie obróć na drugą stronę i znów posmaruj miodem. Na 15 minut do piekarnika i zdrowe, pyszne chipsy są gotowe!

 

 

 

10. Pieczone jabłko

 

Jabłko smakuje dzieciom i mogą je jeść już od pierwszych miesięcy życia (np. w formie musu). Jeśli chcemy podać je w formie pieczonej należy usunąć z nich gniazda nasienne a w powstały otwór włożyć mieszankę ulubionych owoców, rodzynek i miodu. Wierzch można posypać cynamonem. Jabłka zapieka się w piekarniku przez ok. 15 minut.

 

 

 

Smacznego!

 

Poznaj 10 smacznych i zdrowych przekąsek!